Direct door naar content

Hoe voorkom je vallen? Slimme tips

Wanneer je wat ouder wordt is de kans op vallen groter. Omdat onze spiermassa afneemt en we een lagere reactiesnelheid hebben. In 2019 kwamen maar liefst 109.000 65-plussers op de spoedeisende hulp terecht na een val in huis of in de tuin. Zo’n val heeft flinke gevolgen. Lichamelijk, door kneuzingen of een breuk. Maar vooral ook mentaal. Na een val ben je vaak banger om nóg een keer te vallen. Deze angst zorgt ervoor dat je bepaalde activiteiten of situaties mijdt. En dat leidt weer tot eenzaamheid en een slechtere conditie. Het goede nieuws: het risico op vallen kun je met deze tips aanzienlijk verkleinen:

1. Goede verlichting

Zien waar je loopt zorgt ervoor dat je minder snel valt of struikelt. Een open deur maar het gaat nog vaak mis. Zorg dus voor goede verlichting op plekken waar het nodig is. In de gang en buiten kun je kiezen voor een lamp met sensor: loop je langs dan springt ‘ie aan. Dan hoef je zelf niet meer naar de schakelaar te lopen in het donker. Ook slimme verlichting die je bedient met je tablet of telefoon kan een uitkomst zijn. Die kun je ook zo instellen dat ze automatisch aangaan op een bepaald tijdstip, of bij zonsondergang.

2. Antislip in de badkamer

Een gladde vloer in de douche door zeepresten en losse badmatten op de vloer in de badkamer zorgen voor groot valgevaar. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen met antislip spray of -matten. Of, wanneer je de tegels toch moet vervangen: tegels met een antislip oppervlak. Zo stap jij weer veilig de douche in.

3. Drempels verwijderen of vallen

Ben jij wat minder goed ter been? Of maak je al gebruik van een rollator? Dan kunnen drempels in huis een obstakel worden. Soms maak je de gekste manoeuvres om de drempel over te komen. En houd je je vast aan bijvoorbeeld de deurpost. Niet veilig natuurlijk. Drempels kun je vervangen met een drempelvervanger, een afdekplaatje. Maar je kunt ook een drempelhulp plaatsen, zodat de drempels vloeiend overgaan in de vloer. Op die manier heb je geen openstaande randen én geen tocht.

4. Zichtbare stroeve traptreden en een extra trapleuning

Het gebeurt iedereen wel eens: misstappen op de trap, of van een trede afglijden. Wanneer je wat ouder bent, is het moeilijker jezelf goed op te vangen. Je kunt een aantal dingen doen om de trap veiliger te maken. Denk bijvoorbeeld aan een extra trapleuning, zodat je je met 2 handen vast kunt houden. Uitglijden voorkom je door stroeve strips op de traptreden te bevestigen. Deze bestaan er zelfs met verlichting zodat je ook goed zicht hebt op de traptreden.

5. Wees wakker bij medicijngebruik

Sommige medicijnen hebben als bijwerking dat je iets versuft bent of dat het zicht minder is. Dit speelt met name op bij het wakker worden en verhoogt de kans op vallen. Probeer eerst even goed wakker en alert te zijn vóórdat je opstaat en naar de wc loopt.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Meer informatie over hoe je vallen voorkomt?

Vraag een gratis een woongelukgesprek aan met een van onze wooncoaches. Zij verdiepen zich in uw woonsituatie en wensen. Vervolgens krijgt u een persoonlijk en vrijblijvend advies met tips.