Direct door naar content

Een levenstestament opstellen: waarom zou je dat doen?

Je financiële zaken wil je goed regelen. Nu én in de toekomst. Heb je daarom al aan een levenstestament gedacht? Daarin leg je vast wie namens jou financiële en medische beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt. Zo voorkom je dat anderen verkeerde keuzes maken over jouw geldzaken.

Wat is een levenstestament?

Een levenstestament is een document, waarin staat wie namens jou beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt. Denk daarbij aan financiële of medische keuzes.

Een levenstestament komt van pas als je wilsonbekwaam bent. Je kunt dan niet meer zelf vertellen wat je wensen zijn. Of de gevolgen van een grote beslissing overzien. Bijvoorbeeld omdat je dement bent. Of omdat je een beroerte of ongeluk hebt gehad.

Het verschil met een gewoon testament

In een levenstestament staan zaken die tijdens jouw leven gelden. Een levenstestament is dus iets anders dan een gewoon testament. Daarin staat wat er ná je overlijden met je nalatenschap moet gebeuren (je bezittingen en schulden).

Het is een misverstand dat je partner of kind automatisch jouw beslissingen mag nemen als je dat zelf niet meer kunt.

Wat staat er in een levenstestament?

In een levenstestament kun je financiële, medische en persoonlijke zaken opnemen. Een paar voorbeelden:

  • Financiële zaken: Wie kan er bij jouw (spaar)geld? Wie mag jouw vermogen beleggen? Of een schenking namens jou doen?
  • Medische wensen: Wie mag jouw medische dossiers bekijken? Wie overlegt met je behandelend arts? En wat zijn je wensen rondom reanimatie of levensbeëindiging?
  • Persoonlijke zaken: Wie zorgt er voor jouw huisdieren als jij dat niet meer kunt? Welke speciale wensen heb je voor je uitvaart?

Je kunt je levenstestament zo uitgebreid maken als je zelf wilt.

Zelf een volmachtnemer kiezen

In je levenstestament wijs je een volmachtnemer (vertrouwenspersoon) aan. Deze persoon mag namens jou beslissingen nemen. Je kiest die persoon (of personen) zelf. De gevolmachtigde kan je partner of kind zijn, maar ook een goede vriend of buurvrouw die je volledig vertrouwt.

Levenstestament of volmacht?

Een levenstestament bestaat vaak uit twee volmachten. Eén voor de financiële zaken en één voor je medische en persoonlijke wensen. Al die onderwerpen legt een notaris vast in een notariële akte: het levenstestament. Je kunt ook voor alleen je financiële zaken een volmacht opstellen. Dat kun je zien als een minder uitgebreid levenstestament.

Waarom is een levenstestament zo belangrijk?

Het opstellen van een (levens)testament kan best confronterend zijn. Misschien wil je nog helemaal niet nadenken over je laatste levensfase. Toch is het verstandig dat wel te doen. Zeker nu we steeds ouder worden. De kans dat je wilsonbekwaam wordt, is daardoor steeds groter.

Zo krijgt volgens Stichting Alzheimer Nederland één op de drie vrouwen dementie. Bij mannen is dit één op de zeven. Ook een andere ziekte of beroerte kan ervoor zorgen dat je wilsonbekwaam wordt.

Misverstand: ‘mijn partner regelt het wel’

Veel mensen denken dat hun partner of kind automatisch hun beslissingen mag nemen als ze dat zelf niet meer kunnen. Maar dat hoeft niet zo te zijn. Zelfs niet als je in gemeenschap van goederen bent getrouwd.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Voordelen van een levenstestament

Een levenstestament heeft allerlei voordelen. Een voorbeeld:

Je bepaalt zelf wie jouw beslissingen neemt (in plaats van een rechter)

Stel, je wordt wilsonbekwaam. En je hebt geen levenstestament. Dan krijg je te maken met wettelijke bescherming. Dat betekent dat een kantonrechter een persoon aanwijst die verantwoordelijk wordt voor jouw financiële en/of medische zaken. Daar heb je zelf geen invloed op.