Direct door naar content

Brandveiligheid: de drie meest voorkomende oorzaken van woningbrand

Wist u dat jaarlijks 1 op de 67 woningen wordt getroffen door brand? Dat zijn ruim 100.000 woningbranden per jaar. Veel van deze branden ontstaan doordat er te weinig aandacht is voor de risico’s. Met meer kennis van brandveiligheid kan er een betere inschatting gemaakt worden van situaties. In dit artikel gaan we daarom dieper in op de meest voorkomende oorzaken van brand en vertellen we wat u kunt doen om dit te voorkomen.

1. Brand in de keuken
Een keukenbrand komt regelmatig voor. De meest voorkomende oorzaken hebben te maken met het koken. Denk dan aan vlam-in-de-pan of een pannenlap die te dicht bij de hittebron ligt. Zorg er daarom voor dat u een brandblusser of een blusdeken in de buurt heeft liggen. Kookt u op gas? Dan is het verstandig om een hittemelder in de keuken te hangen. Een rookmelder is minder geschikt, omdat deze ook kan reageren op de damp die tijdens het koken vrijkomt.

2. Brand in de openhaard
Het is een fijne manier om uw huis te verwarmen, maar dan moet het wel op een veilige manier. Ongeveer 38% van alle woningbranden wordt veroorzaakt door het stoken van haardvuur. Het is dan ook belangrijk dat u regelmatig uw schoorsteen laat vegen. Gebruik daarnaast loofhout dat minstens 1,5 jaar gedroogd is. Ook is het slim om een rookmelder en een koolmonoxidemelder in de buurt van de haard te hangen.

3. Brand in apparaten
Bij één op de acht woningbranden spelen apparaten een rol. De wasdroger staat bovenaan dit lijstje. Zorg er daarom voor dat u na elke droogbeurt het filter schoonmaakt. Daarnaast is belangrijk om de stekker uit het stopcontact te halen, wanneer u het apparaat niet gebruikt. Laat apparaten ook niet onnodig op stand-by staan.

Rookmelders
Sinds 1 juli 2022 geldt er in Nederland een rookmelderplicht. Dit houdt in dat er op iedere woonverdieping een goedgekeurde rookmelder moet hangen. Rookmelders zorgen ervoor dat u op tijd gealarmeerd wordt wanneer er brand is. Met name ’s nachts is dit erg belangrijk. Wanneer u slaapt is uw reukvermogen uitgeschakeld. Als er dan brand uitbreekt, ruikt u dit dus niet. U kunt nog wel geluid waarnemen, waardoor een rookmelder u op tijd kan waarschuwen. Om er zeker van te zijn dat rookmelders goed werken is het belangrijk om deze regelmatig te controleren en op tijd de batterijen te vervangen.

Behoefte aan meer tips?
Benieuwd hoe brandveilig uw woning is en of er nog verbeterpunten zijn? Maak de brandveiligtest van Zlimthuis en ontvang een gratis en vrijblijvend adviesrapport. Hierin staan tips en oplossingen die passen bij uw persoonlijke situatie.
https://www.zlimthuis.nl/brandveilig

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?