Direct door naar content

Slimme apparaten in huis: wat moet u weten?

Slimme apparaten worden steeds populairder. Ze zijn er in verschillende categorieën: deurbellen, lampen, thermostaat en nog veel meer. Wat ze gemeen hebben is dat ze ons leven een stuk makkelijker maken. Daarnaast zorgen ze voor meer inzicht en veiligheid. Aan de hand van vijf vragen vertellen wij u wat u moet weten over de voordelen en het gebruik van slimme apparaten.


1. Wat is er slim aan slimme apparaten?

Slimme apparaten zijn via het internet met elkaar verbonden en kunnen zelf acties uitvoeren. Een gewone rookmelder geeft een alarmsignaal wanneer er rook waargenomen wordt. Een slimme rookmelder gaat nog een stapje verder en kan u of uw omgeving waarschuwen door een berichtje te sturen naar uw smartphone.


2. Wat is het voordeel van slimme apparaten?

Slimme apparaten maken het leven makkelijker. Vanuit uw stoel kunt u de lamp aandoen en de gordijnen sluiten. Ook geven ze u meer inzicht. Een slimme thermostaat kan u precies vertellen hoe het staat met uw energieverbruik en hoe u kunt verduurzamen. Daarnaast zorgen ze voor meer veiligheid. Met een videodeurbel kunt u zien wie er voor de deur staat zonder deze open te doen.


3. Wat heb ik nodig voor slimme apparaten?

Het belangrijkste is dat u thuis internetverbinding heeft. De apparaten hebben dit nodig om met elkaar te communiceren. Via het internet kunnen ze ook u of uw omgeving informeren wanneer dit nodig is. Wilt u uw apparaten zelf kunnen aansturen en meldingen ontvangen? Dan heeft u ook een smartphone of tablet nodig.


4. Moet ik al mijn apparaten vervangen?

Of apparaten vervangen moeten worden, hangt af van uw wensen. Wilt u een videodeurbel, zodat u kunt zien wie er voor de deur staat? Dan zult u een nieuwe deurbel moeten aanschaffen. Dit is ook voor slimme rookmelders het geval. Om gebruik te maken van slimme verlichting hoeft u alleen het peertje te vervangen.


5. Zijn slimme apparaten duur?

Zoals bij veel zaken geldt, kunt u het zo duur maken als u zelf wilt. Er zijn veel verschillende merken en systemen beschikbaar. Kleine apparaten, zoals een deurbel of peertjes voor een lamp vallen erg mee qua kosten. Een slimme thermostaat of een robotstofzuiger is al snel een stukje duurder. Voordat u overgaat tot aanschaf is het dan ook belangrijk om goed na te denken wat uw wensen zijn en advies in te winnen als u dat nodig heeft. Op die manier kiest u de appraten die bij uw situatie passen.

Terug naar overzicht
Terug naar overzicht

Heb je vragen?